5 dolog, ami miatt ajánljuk az indukciós főzőlapokat

Ideje lecserélned a régi főzőlapodat, de eddig gáz vagy kerámia főzőlapot használtál? Van egy harmadik lehetőség is, amely bár már régóta létezik, csak néhány éve kezdett elterjedni a vásárlók körében. Ez bizony nem más, mint az indukciós elven működő főzőlap, melyről már sokan hallottak, de odzkódnak tőle több oknál fogva is:

  • Drágább mint egy hagyományos kerámia főzőlap
  • Olyan edénykészletet kell venni hozzá, ami mágnesezhető/ indukálható
  • Az elsőre bonyolult hangzatú működési elve miatt

Ha viszont ezeknek a „nehézségeknek” megbocsájtunk, akkor rájövünk, hogy mennyire könnyebbé és élvezetesebbé teszi a főzési folyamatot! 

  1. Azonnali hőátadás és megszüntetés

Az egyik legnagyobb előny az indukciós főzőlapok tekintetében a hatásfokuk. Az indukciós főzőlapok akár 80%-os hatásfokkal is képesek működni, mely lényeges különbség a gázfőzőlapok kb. 30%-os értékéhez képest. Ezáltal a főzőlap lényeges rövidebb idő alatt, akár pár perc alatt is képes a felforralni a vizet. Ehhez hasonló sebességgel működik a főzés végén a főzőlap lekapcsolása, hiszen a kikapcsolás után azonnal megszűnik a mágnesség általi hőkibocsátás, így rövid időn belül visszahűl a főzőfelület is.

Mivel az indukciós főzőlap csak akkora felületeten melegít ahol az edénnyel érintkezik, illetve az előbb felsoroltak alapján kijelenthető, hogy lényegesen energiatakarékosabb a indukciós főzőlap használata, akár 50%-al kevesebb áramfogyasztás is tapasztalható a többi módszerhez képest.

2. Biztonság

Mivel nincs nyílt láng, és főzés után forrón maradt felület se, ezáltal lényegesebb biztonságosabb is mondható, mint a testvérei. Nem kell attól félnünk, hogy valami véletlenül a forró főzőzónára kerül és emiatt meggyullad, és attól sem, hogy valaki hozzáér a használat utána szabadon hagyott forró felületre. Ha be van kapcsolva a főzőlap, a kerámiafelület akkor is hideg marad, így nyugodtan lehet pakolni a főzőlap használaton kívül részeire is.

3. Könnyű tisztántartás

Az indukciós főzőlap tisztántartása roppant egyszerű: a főzőzóna felülete teljesen sima, ezáltal könnyen tisztíthatóak. (Gondoljunk csak bele, mikor mondhatnánk el ezt egy gázfőzőlapról?). Emellett, mivel az edény alja forrósodik fel, nem a főzőlap, emiatt a kifröccsenő étel nem ég rá a felületre, egyszerűen letörölhető és tisztántartható, akár a főzés ideje alatt is.

 

4. Rengeteg extra funkció

Társaihoz képest az indukciós főzőlapok számos olyan funkcióval vannak felszerelve, ami megkönnyíti a főzési folyamatot és a végeredmény is érezhetően jobb lesz tőle:

  • Kommunikálás az elszívóval: Főzés közbe nem kell tapogatni az elszívó gombjait, egyszerűen bízzuk rá a főzőlapra, hogy a főzés intenzitásának megfelelően vezérelje az elszívót.
  • Összeköthető főzőzónák: A praktikus „híd” funkcióval a két szomszédos főzőzónát úgy működtethető, mintha egyetlen nagyméretű főzőfelület lenne, így akár egy nagyobb lábos is könnyedén elfér rajta.
  • Egyenletes hőmérséklet tartás: A főzőlap automatikusan vezérli és szabályozza az edény hőmérsékletét, ezzel megakadályozva az ételek túlfőzését és a víz kifutását is.
  • Booster funkció: Ha az egyik főzőzónán a lehető legrövidebb idő alatt fel akarnánk forralni a vizet, akkor ezzel a funkcióval még nagyobb teljesítmény irányítható a kiválaszott felületre.

5. Elegancia

Az indukciós főzőlapok előnye, hogy a technológiának köszönhetően jóval keskenyebb helyre és berakhatóak a készülékek. Könnyedén beépíthetőek egy mindössze 12 mm magas munkapultba is a fiók fölé, illetve sütő fölötti elhelyezésnél is elég csak 28 mm távolság!

Emellett az Elecrolux, AEG és Bosch főzőlapjai között elérhetőek olyan típusok, amelyeknél kikapcsolt állapotban a kezelőszervek eltűnnek, a főzőlap fényes fekete felülete ezáltal belesimul a konyhapult felületébe.

Ha további információkra lenne szükséged, akkor megtalálod őket a weboldalunk főzőlapokról szóló fejezetében, vagy keress fel minket személyesen üzletünkben!